Byggnaden är en av de första i Danmark som strävar efter att uppnå DGNB prestanda, vilket ska ge de anställda en hälsosam och behaglig miljö, med särskilt fokus på luftkvalitet, termiskt inomhusklimat, akustik, visuellt inomhusklimat och arkitektonisk kvalitet.
Titta på filmen om det nya huvudkontoret
Vi fick en unik inblick i skapandet av det nya huvudkontoret. Se vår film där vi följer Mikkel Frost - partner på CEBRA Arkitekter - och får höra hans tankar bakom den unika designen.
"Hållbarhet ska återspeglas i allt vi gör. Så är det när vi strävar efter att hela vår värdekedja ska vara klimatneutral år 2050. Därför är det avgörande för oss att det nya bygget också ska uppfylla de högsta hållbarhetsstandarderna."- Preben Sunke, Group COO - Danish Crown
Genom hela processen har det varit viktigt att bygget överensstämmer med Danish Crowns hållbarhetsagenda, och därför måste byggnaden också kunna uppnå en guldcertifiering enligt DGNB. Det ställer höga krav på materialval.
För projektet har man använt en särskilt utvecklad tegelsten med lågt CO2-avtryck från GREENER-serien. Under produktionen av GREENER-produkter används enbart biogas och el från vindkraft, vilket bidrar till en minskad miljöpåverkan och möjliggör för den ambitiösa hållbarhetscertifieringen.
110 000 kg CO2-besparing med GREENER
Totalt användes 225 000 tegelstenar, och besparingen i CO2-ekvivalenter ser ut som följande:
Totala utsläpp med GREENER = 225 000 * 0,26 = 58 500 kg CO2-ekv.
Totala utsläpp med generiska värden = 225 000 * 0,75 = 168 750 kg CO2-ekv.
Beräkningen visar en besparing på över 110 000 kg CO2-ekv när man jämför med generiska tegelstensvärden.
Om arkitekturen
Byggnadens arkitektur hämtar inspiration från danska bondebyggnader med robusta murar, sadeltak och hög rygg. Tre flyglar är varsamt sammanfogade på en sida, vilket skapar en inbjudande huvudentré som öppnar upp mot det omfattande landskapet. Byggnaden påminner om ett bytorg och är en visuell påminnelse om den danska bygemenskapen.
Torget fungerar som hjärtat i byggnaden och är en samlingspunkt med gemensamma faciliteter som matsal, utställningskök och en butik. Den centrala kärnan i byggnaden är sammanlänkad med öppna broar och trappor och förenar arbetsplatserna över de fyra våningarna.
En av världens längsta tegelbalkar
För att förverkliga designen från CEBRA Arkitekter var ingenjörerna tvungna att sätta ett internt rekord. Över ingången och mellan två av byggnadens vingar sträcker sig enorma tegelbalkar.
Det är Carlsberg Bjælkers hittills största tegelbalkar med en längd på 16,2 meter och ett fritt spann på 15,8 meter.
Den yttre tegelbalken har ett fritt spann på 16 meter, och den inre sträcker sig upp till 13 meter.
Balkarna har en höjd på 25 tegelstenar = 1654 mm och ett djup på 4 stenar. De spänner fritt för både horisontell och vertikal belastning och är utförda som förspända tegelbalkar - utan kärna av betong eller inbäddad stålprofil.
Balkarna är utförda som U-balkar med ett djup på 47 cm och med inbäddad gitterarmering mellan de två vingarna.
DGNB
DGNB är en tyskutvecklad certifieringsstandard för hållbart affärsbyggande, som nu har blivit anpassad för DGNB Danmark.
DGNB-certifieringen tar hänsyn till 5 kriterier:
Luftkvalitet - inklusive utsläpp från material.
Termiskt inomhusklimat - inklusive temperatur och drag.
Akustik - inklusive efterklangstider och ljudisolering.
Visuellt inomhusklimat - inklusive kvaliteten på dagsljus och konstljus.
Arkitektonisk kvalitet - inklusive utsikt och utomhusutrymmen.
Vill du veta mer om projektet eller behöver rådgivning inom hållbarhet och tegelkonstruktioner? Då ser vi fram emot att höra från dig. Skicka ett meddelande till info@randerstegel.se // Eller kontakta en av våra konsulter här >>