
Studentsamfundet - En unik förlängning av en befintlig byggnad
Samfundets riktlinjer för utbyggnaden var att skapa en mer öppen och inbjudande byggnad, samtidigt som något av byggnadens mystik skulle bevaras. Utbyggnaden skulle inte överskugga den befintliga strukturen, men inte heller underordna sig, så att byggnaderna framstår som en tydlig, enhetlig enhet. Den nya byggnaden skulle våga sticka ut, vara något nytt och unikt och samtidigt förbli lojal mot Samfundet.// Uppdraget
Eggen arkitekter är en visionär norsk arkitektbyrå som grundades 1963 av Nils Henrik Eggen. Idag har de 18 anställda baserade i Trondheim. Deras portfölj sträcker sig från små utbyggnader till stora nybyggnationer för både privata och offentliga kunder. De genomför projekt av alla typer och storlekar – från den ursprungliga idén och planeringsfasen, bygglov och detaljer till uppföljning under byggfasen och färdigställande av byggnaderna.
Deras uttalade mål är att skapa god arkitektur genom att utveckla lösningar på samtidens utmaningar. Den gemensamma nämnaren i deras projekt är en mänsklig skala, hänsyn till omgivningarna och ett fokus på att skapa mervärde för användare och allmänheten.
Studentersamfundet i Trondheim har i nästan 100 år varit hem för studenternas kulturella aktiviteter, samhällsdebatter och sociala evenemang. Under hela denna tid har studenterna ägt byggnaden och organiserat aktiviteter och evenemang på frivillig basis. Den ursprungliga runda röda byggnaden, designad av Carl och Eyvind Michalsen, öppnades 1929. Eftersom antalet studenter växte snabbt under åren, blev behovet av mer plats alltmer påtagligt och diskuterat under årtionden. Slutligen, 2018, beslutades att en utvidgning skulle realiseras.
Samfundets riktlinjer för utbyggnaden var att skapa en mer öppen och inbjudande byggnad, samtidigt som något av byggnadens mystik skulle bevaras. Utbyggnaden skulle inte överskugga den befintliga strukturen, men inte heller underordna sig, så att byggnaderna framstår som en tydlig, enhetlig enhet. Den nya byggnaden skulle våga sticka ut, vara något nytt och unikt och samtidigt förblir lojal mot Samfundet.


// Vision och Koncept
Eggen arkitekters koncept för Studentersamfundet i Trondheim har ett öppet markplan, en teater under marken och en konserthall ovanför. Hallarna i mitten av byggnaden är omgivna av serveringsrum och arbetsutrymmen, med sömlösa förbindelser mellan de nya och gamla delarna av byggnaden på alla våningar. En smal, glasad innergård avslöjar byggnadens ursprungliga östfasad och ger utrymme för både vertikal och horisontell rörelse. Konceptet inkluderar även idén om en elegant, transparent skärmfasad som både kan reflektera och dölja de skiftande aktiviteterna, och omvandlas från dag till natt och från vardag till fest med ett dynamiskt uttryck.
Studentersamfundets tradition är att rummens funktioner och användning förändras över tid, med frivilliga som designar och förnyar interiören i samband med UKA-kulturfestivalen vartannat år. Därför har interiören i utbyggnaden designats för att vara robust och rå. Tekniska system är synliga för att möjliggöra förändringar och tillägg utan att behöva riva tak. Materialens, formens och färgernas samspel binder samman byggnaderna i stadsbilden.



// Miljön
Studentersamfundet är beläget vid Elgeseter bru över Nidelva vid foten av Høyskolebakken. Öster om Samfundet låg tidigare Vollans länsfängelse, som stängdes och revs 1971. Området köptes av Samfundet, och sedan dess har olika idéer utforskats för att använda marken för både Samfundets och universitetets verksamheter.
Ett förutsättning för att reglera byggnader på området var att säkra området mot kvicklera-ras som kunde utlösas av byggarbeten och nya byggnader. År 2017 togs denna utmaning itu med idén om en motfyllning längs Nidelva, föreslagen och utformad av Multiconsult, ledd av Anders Gylland, och finansierad av Trondheim kommun, NTNU och Studentsamfundet.
För att kunna bygga behövde den befintliga vägen öster om Samfundet – Kronprinsesse Märthas allé, mellan Korsgata och Høgskoleveien – flyttas längre upp och österut i terrängen, vilket krävde en ny detaljplan. I projektet har förlängningen fått en självständig form och volym så att den befintliga byggnaden behåller sitt ikoniska uttryck. Materialens, formens och färgernas samspel binder samman byggnaderna i stadsmiljön.
Den valda tegelstenen är en röd celltegel från Wienerberger - Iltarusko Retro. Den färdiga murverket ser elegant ut, men tekniken bakom är långt ifrån enkel, med en rad sofistikerade lösningar för att realisera ett svävande, transparent fasaduttryck.

// Material
Teglet är putsat med ornament runt fönster och gesimser. I förlängningen är tegelstenen exponerad i en gallertegelvägg, som avslöjar sin naturliga form och skapar sina egna ornament. Väggen sträcker sig in i interiören i den glasade gården. Mönstret i gallerfasaden har rosettmönster som återfinns i den ursprungliga fasaden, som också är Studentsamfundets logotyp.
Väggen stöds av stålkolonner bakom den och är en kombination av prefabricerade tegelbalkar som tillverkas av Carlsberg Bjælker™ som är en del av Randers Tegl samt en exponerad tegelmur. Den termiska omslutningen med glaspartier och fönster är tillbaka dragna bakom väggen så att ljuset från aktiviteterna filtreras ut och bryts upp. De glasade fasaderna är dekorerade med tryck av UKA kulturfestivalens affischer.



// Fakta
Murare: Horneberg Bygg AS