Laust Ejstrup.
En av världens största tegelbalkar.

En av världens största tegelbalkar

Till Danish Crowns nya huvudkontor i Randers har Carlsberg Bjælker producerat sin hittills största tegelbalk med en längd på 16,2 meter och ett fritt spann på 15,8 meter.

Projektet är designat av arkitektfirman CEBRA, och konstruktionen består av 3 sammanlänkade byggnader. Över huvudentrén spänner 2 tegelbalkar fritt mellan 2 av byggnadens vingar.

Den yttre tegelbalken har ett fritt spann på 16 meter, och den inre spänner 13 meter.

Balkarna har en höjd på 25 lager, vilket motsvarar 1654 mm, och ett djup på 4 tegelstenar. De spänner fritt för både horisontella och vertikala laster och är konstruerade som förspända tegelbalkar - UTAN betong eller inbäddad stålprofil.

Balkarna är konstruerade som U-balkar med ett djup på 47 cm och med infogad gitterarmering mellan de två flänsarna.

 

Eftersom det inte finns någon konstruktion bakom balkarna för horisontell förstärkning, krävs ett gittersystemet med armering, för att de ska kunna spänna mellan byggnaderna och klara av vindlasten.

Den nödvändiga armeringen och utformningen av gittersystemet har räknats ut med hjälp av FEM-beräkningar.

För att säkerställa att balkarna är horisontella och inte har en för stor pilhöjd eller nedböjning, har man genomfört beräkningar för att bestämma antalet förspända linor och de nödvändiga kN som krävs fär att spänna balkarna med deras egen vikt.

 

 

 

Vid stödpunkterna stöds balkarna för både vertikal och horisontell belastning med specialfästen som är fastsatta på betonelementen i bakväggen.

 

 

 

 

Tegelbalkarnas storlek är betydligt större än vad vi är vana att hantera - både när det gäller design, beräkningar på arkitektkontoret och i produktionen på Carlsberg Bjælker.

 

Den längsta balken består av nästan 4200 tegelstenar. Där har man fräst rännor för armering.

 

Vi var tvungna att förstärka gjutborder i produktionen för att klara av vikten från balkarna. 

För att kunna gjuta balkarna och placera de högsta stenarna 1,6 menter upp var det dessutom nödvändigt att montera en byggnadsställning. 

 

 

På grund av balkarnas tunga vikt krävdes speciella åtgärder vid formlossning och hantering.

Efter att balkarna tagits ur formen och lyfts bort från borden, fogades balkarna på båda sidorna med samma murbruk som det övriga murverket på byggarbetsplatsen.

Balkarna var redo att levereras till byggarbetsplatsen i Randers efter att de härdats färdigt på Carlsberg Bjælker-fabriken.

 

 

Totalentreprenören Raundahl & Moesby var ansvarig för kranlyftningen, få tegelbalkarna på plats och montera dem på de specialfästen som tidigare monterats på betongelementen.

Under projektet har Randers Tegl levererat 250 000 tegelstenar, inklusive en särskild sats av RT103 i vår GREENER-variant, limmade fasadstenar, glaserade stenar, tegelstensbalkar och konsoler för upphängd murning.

Genom att välja GREENER-tegelstenar istället för traditionella tegelstenar har man sparat uppskattningsvis 50 ton CO2-utsläpp, enligt beräkningar utförda av Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S.

Byggnaden är certifierad enligt DGNB Guld och DGNB Hjerte.

De limmade fasadstenarna har använts för hörn i reliefmurverk där murverket framträder med 30 mm.