Innovation och samarbete i tegeldesign blandar dåtid och nutid
Det är inte ofta nya byggnader uppförs i en historisk stadsdel. Detta är dock precis vad som hände bland de eleganta och utsmyckade strukturerna på Frederiksberg Allé i Köpenhamn. Den historiska avenyn var inspirerad av parisisk arkitektur och kantas av många byggnader med påfallande intrikat arkitektonisk detaljrikedom.
Detta nya projekts design inkluderar ett kulturellt och kulinariskt centrum, 30 bostadslägenheter och en livlig metrostation under marknivå. Ca 10 000 metroresenärer förväntas passera byggnaden dagligen, på väg till och från stationen. Själva metron är belägen 22 meter under gatunivån och tåg kommer att inkomma och avgå var 3:e minut. För att säkerställa att byggnaden arkitektoniskt smälter in i den omgivande stadsdelen har arkitekterna från Köpenhamns-baserade Cobe designat fem byggnader, arrangerade runt en innergård.
Högt över spåren
I byggnadens öppna bottenvåning leds hissar och rulltrappor ner till och upp från metron. Byggnadens läge – högt ovanför metrostationen – innebär att de stödjande strukturerna måste placeras på vardera sida av metrostationens huvudspår. Detta skapar ett 18 meter långt spann mellan stöttepelarna och en 8 meter lång bjälke, som sträcker sig ut mot stationen. Hela byggnaden är tegelklädd och en unik lösning krävdes för att stödja så mycket murverk. Ole Larsen, som ansvarade för allt murverk på byggnaden, förklarar hur:
"Normalt har man en grund för sitt murverk. Men det kunde vi inte ha här, eftersom byggnaden rymmer en metrostation. Vi löste detta genom att låta ett litet antal starka stödpelare och en stödmur bära upp hela byggnaden – och genom att klä fasaden med tegelstenar."
"Vi lät specialtillverka tegelskal och använde dem som vädersköld. På den högsta byggnaden skar vi tegelskal baserat på de standardtegel vi använde i hela projektet. Vi limmade sedan fast dessa på en ljus och luftig fasad för att reducera byggnadens vikt. Där vi inte kunde lägga tegelstenar använde vi murskalen, detta för att få hela byggnaden att framstå som en enda sammanhängande helhet och inte en som är uppbruten, så att säga, som ett resultat av användning av andra byggmaterial... Kostnaderna var desamma som de skulle ha varit om vi byggt en struktur med tung tegelfasad."
Frederiksbergs anda
Hörnbyggnadens tornliknande utseende och fönstrens rytm och storlek designades för att återspegla de intilliggande fastigheterna och strukturerna, och för att få det nya projektet att smälta in i den omgivande arkitekturen.
“Projektet omfattar olika höjder, typer och fasader – men det löper en röd tråd genom det. I byggnaden används samma tegelsten från Randers Tegl, RT 554, som har en speciell finish. Ytbehandlingen som användes för denna typ av tegel skräddarsyddes för just detta projekt. Detta gjordes i nära samarbete med arkitekter från Frederiksbergs kommun, som valde ut tegelstenarna. De valde de nyanser och ytbehandlingar som var nödvändiga för att vi skulle kunna arbeta med tegelstenarnas framsida”, säger Ole Larsen.
En annan specialtegelsten som användes i projektet är Randers Tegl Ultima, en slagen och linjär tegelsten som är dubbelt så lång som en vanlig tegelsten, men bara 38 mm högt. Dessa unika dimensioner tillför modern designestetik ett traditionellt material, vilket är perfekt för ett projekt där dåtid och nutid ska blandas. Ultima-teglet kan läggas såväl vertikalt som horisontellt, vilket tillför detta projekt ännu ett distinkt uttryck.
Medan de extra långa Ultima-tegelstenarna används tillsammans med normallängdstegel i samma färg, för att skapa en subtil och rytmisk kontrast, är teglets slagna struktur konsekvent genom hela projektet. Slagna tegelstenar har en skör textur som skapas genom att tegelstenarna avlägsnas från sina formar med hjälp av vatten. Vattnet och själva formen lämnar sina respektive avtryck på tegelstenarna, vilket får varje enskild tegelsten att skilja sig något från de andra. Tegelstenarna är släta men deras subtila textur skapar visuellt intresse, särskilt när de används i stor skala. Kontrasten mellan Ultima-tegelstenarnas vertikala inpassning och den horisontella användningen av vanliga tegelstenar är en okynnig detalj som gör detta projekt till ett av Köpenhamns mest raffinerade moderna murverk. En dramatisk twist med två tegelstenar samlade i en mycket speciell symbios.
Fyra olika murförband
Murförband och stilar varierar kraftigt från byggnad till byggnad och är bland de mest definierande och anpassningsbara karakteristikorna inom murverk. Samtliga murförband i detta projekt är variationer på den traditionella stil som används i Frederiksberg – en stil som är baserad på en äldre dansk murförbandsstil. Det specifika mönstret utgörs av två hela och en halv tegelsten (en så kallad ”half bat”). Det som är nytt här är att halvteglets ändar sticker ut med tre centimeter. Detta skapar skuggeffekter på fasaderna, vilket tillför visuellt intresse och framhäver Frederiksberg Allés övergripande arkitektoniska uttryck.
Vi använde en vanlig typ av standardtegel, ett spräckligt tegel, ett smalare tegel och Flensburg-tegel. Vi använde även en typ av tegel med samma höjd som Flensburg-tegel, men som är en halvmeter långt. Vi har tre typer av tegelstenar som har bränts på samma sätt och har samma finish. Och vi använde fem olika typer av tegelskift
Ole Larsen
Involvera murare redan från början
Det var de olika samarbetena i projektet som gjorde teamets smidiga och komplexa approach till byggnadens beklädnad möjlig. Det konstant nära samarbetet mellan kommunen, arkitekterna och byggarna säkerställde att alla var på samma våglängd, och möjliggjorde utbyte av kunskaper som var unika för varje enskild part. Ole Larsen beskriver samarbetsprocessen på följande sätt:
"Vi lyckades utföra detta arbete snabbt och enkelt tack vare att vi redan från början etablerade ett nära samarbete med kommunen och arkitekterna, och vi förstod tanken bakom projektet. Förr i tiden samarbetade arkitekterna och byggarna redan från början, men med tiden upphörde man med detta – och det är synd. Det faktum att vi har varit involverade i projektet från början är nytt för oss. Men det råder ingen som helst tvekan om att vi har hjälpt varandra."
Ett kulturellt och kulinariskt centrum med bostäder, butiker, matstånd, kaféer och en metrostation i Frederiksberg, Köpenhamn.
Area
3 500 m²
Byggherre:
Union Holding och NRE Denmark
Arkitekter:
Cobe
Ingenjörer:
Arne Elkjær Rådgivende Ingeniører
Totalentreprenör:
NRE Denmark
Byggperiod:
2017 – 2019
Kostnad:
Ca 91 miljoner DKK