Tegelstenar i långformat: Skapar karakteristiska fasader
Som ett av de äldsta byggmaterialen, med anor från minst 7500 f.Kr., är tegel ofta tänkt som ett traditionellt, klassiskt alternativ för en byggnadsfasad. Under hela sin långa historia har dock tegelindustrin förändrats och moderniserats för att förbli arkitektoniskt relevant. Innovationer inom tegelkonstruktion fortsätter att skapa nya möjligheter till mönster som kombinerar ett naturmaterials värme och karaktär med effektiviteten och estetiken i en modern byggnad.
Tegelstenar i långformat skapar t.ex. ett modernt uttryck med sina unika dimensioner – samma längd som två vanliga tegelstenar men en höjd på bara 38 mm. Denna nya tegelprodukt skapar ett mer skört uttryck i kombination med de i allmänhet tunga materialen – samtidigt som den textur och färgvariation som förväntas av en murverksfasad bibehålls. Ultima är en serie linjära slagna tegelstenar som släppts av Randers Tegl – inga två tegelstenar är likadana, vilket säkerställer visuellt intresse inom en linjär och modern estetik.
Den process som används för att skapa slagna tegelstenar har fulländats och moderniserats genom generationer, men själva kärnan i processen förblir densamma. Lerblandningen, som i sig är variabel vad gäller sammansättning och struktur baserat på ursprung, hälls i enskilda formar för att stelna. När de har stelnat avlägsnas tegelstenarna från sina formar med hjälp av vatten, vilket skapar ett unikt texturellt avtryck, från såväl vattnet som själva formen, på varje enskild tegelsten. De färdiga tegelstenarna framstår som släta och raffinerade, men ändå med subtila markeringar och brister som tillför visuellt intresse som talar till de enkla, naturliga material som är en del av deras skapelse.
Ultima är trots sitt bräckliga utseende frostbeständigt och robust. Tegel tillverkas av 100 % naturliga och oorganiska material och anses därmed vara ett hållbart byggmaterial. Tegel kan även bidra till en hälsosammare och mer behaglig inomhusmiljö, eftersom det absorberar luftfuktighet bättre än andra byggmaterial och ger temperaturreglering genom termisk ansamling.
Tegelstenar i långformat finns i flera färger och toner och kan, liksom tegelstenar med mer traditionellt format, läggas i olika riktningar, vilket ger dem en estetisk flexibilitet som endast begränsas av designerns kreativitet. Nedan visas exempel på projekt som använder Ultima-tegelstenar i långformat för att ge murverk nya och innovativa uttryck.
Villa Peer, Belgien / UAU Collectiv Architects
När tegel läggs vertikalt uppstår magi. Tegelstenarna på Villa Peer har lagts både horisontellt och vertikalt, vilket skapar en påfallande kontrast med deras färgmönsters orientering. En blandning av vintergrönt och grått och enorma panoramautsikter gör denna belgiska villa till något helt unikt. Ultima RT 156 fungerar här som en viktig del av de murade gavlarna och överhängen, och därmed skapas en iögonfallande kontrast i husets generella uttryck.
Bygdøynesveien, Norge / Reiulf Ramstad Architects
Denna tegelstens helvita färg och matchande murbruk ger fastigheten ett rent och lugnande uttryck, utan att det kompromissas med intresse.
Fredrikstad kontor, Norge / Griff Architects
Denna rödbruna tegelstens större färgvariation skapar en hierarki av mönster och detaljer genom hela denna vattennära kontorsbyggnads interiör och exteriör.
Mosevænget, Danmark / Friis & Moltke Architects
Dessa tegelstenars "livfulla" svarta färg får byggnaden att smälta in i sina skogsklädda omgivningar, samtidigt som den skapar en känsla av värme vid hemmets entré.
Eufemia, Norge / A-Lab Architects
De mjuka rökgråa tegelstenarna på denna kontorsbyggnad är lagda i två plan, vilket förstärker deras linjära uttryck och tillför en visuellt intressant textur.